SWAN pripravuje mobilnú sieť, služby chce spustiť na jeseň

03.07.2014 Bratislava

Bratislava 3. júla (TASR) - Spoločnosť SWAN, a. s., získala v nedávnom tendri mobilných frekvencií licenciu na 2x15 MHz v pásme 1800 MHz, čo jej umožňuje výstavbu mobilnej 4G siete a vstup na trh k trom doterajším mobilným operátorom.

V súčasnosti už používa pridelené frekvencie a sústreďuje sa na budovanie plnohodnotnej siete. Informovala o tom Adela Vráblová zo spoločnosti SWAN.

Licencia zaväzuje firmu začať využívať pridelené frekvencie do 8. júla. Testy technológie LTE sa uskutočnili v Trnave, Nitre a Pezinku. SWAN používa pridelené frekvencie už pred stanoveným termínom, čím splnil všetky podmienky licencie. Ďalším záväzným termínom je koniec roka 2015, kedy musí pokryť vlastnou sieťou 25 % populácie Slovenska. Pokrytie bude rásť v závislosti od rýchlosti akvizícií a budovania základňových staníc, pričom rýchlosť výstavby bude jednou z priorít nového operátora.

Spustenie prvých služieb by malo prísť na jeseň 2014. Operátor zároveň očakáva, že na konci roka 2015 bude v jeho sieti 200.000 aktívnych SIM kariet. Cieľom projektu je získať postupne viac ako pol milióna zákazníkov.

"Vyhľadávame lokality pre základňové stanice a partnerov pre ich výstavbu, kontrahujeme dodávateľov, pripravujeme produktovú a marketingovú stratégiu a zabezpečujeme financovanie," priblížil riaditeľ spoločnosti pre stratégiu a rozvoj Martin Mosný. Investície do siete mobilného operátora sa pohybujú medzi 50 a 100 miliónmi eur.

"Veľmi dôležité sú pre nás rokovania s operátormi o národnom a medzinárodnom roamingu, výber technológií pre centrálnu časť siete a rádiovú prístupovú sieť, rádioreléové spoje, medzimestské okruhy, koncové terminály a zariadenia, SIM karty, BSS a OSS systémy," dodal.

Telekomunikačný operátor SWAN je slovenský poskytovateľ elektronických služieb. So svojimi 30.000 zákazníkmi je tretím najväčším poskytovateľom internetu v SR.
 

Vyberte región